Ile można jeść ciągle te same rzeczy? Może skusicie się na którąś z propozycji żywieniowych z innych zakątków świata. A to wszystko by Zobaczyć Więcej.
Arbuz za 6000 dolarów
A dokładnie 6100 dolców zapłacono za Czarny arbuz - Densuke. Uprawia się je tylko na japońskiej wyspie Hokkaido a rocznie zbiory tego owocu nie przekraczają 1000 sztuk.
"Guziec to taka afrykańska świnia". Podobno
smakuje jak wieprzowina, ale zawiera o wiele mniej tłuszczu, zresztą w
Afryce mięso guźca jest tak powszechne, jak u nas wieprzowina.
Najbardziej śmierdzący owoc świata
Durian
pochodzi z Indonezji a jego waga dochodzi nawet do 4 kilogramów, drzewo na którym rośnie ma wysokość 25-50 metrów.
Dodatkowo jest obrośnięty kolcami, co doprowadza do śmierci corocznie
kilku osób, które nieszczęśliwie znajdą się akurat w zasięgu spadającego owocu. Jego smród odstrasza na tyle,że wiele
hoteli, autobusów czy też samolotów zakazuje jego wnoszenie, ale podobno smak jest w stanie wszystko wynagrodzić.
Czarna lukrecja
Roślina stosowana w medycynie naturalnej od wielu lat. Korzeń w tej roślinie to właśnie jadalny element. Lukrecja [za:Wikipedią] posiada działanie antyalergiczne, immunostymulujące, przeciwłojotokowe, wykrztuśne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, moczopędne, przeciwobrzękowe, redukujące zaczerwienienia, antyoksydacyjne i łagodzące. Nieznacznie podnosi również ciśnienie krwi.
Korzenie są słodkie i można je spożywać w naturalnej wersji, bądź jako ekstrakt. Dodaje się ją także do słodyczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz